donderdag 12 juni 2014

Prototype foto's

Hieronder zijn een paar foto's te zien voor het prototype.



Verslag

Voor het verslag hebben we allemaal een stuk geschreven. Zelf heb ik een stuk geschreven over het ballenkanon waarbij ik had beschreven hoe het ballenkanon in het prototype gemaakt is en hoe het productiemodel gemaakt zou worden.

Presentatie

De presentatie voor ons groepje was inplaats van de vrijdag op donderdag. Dit hadden we geregeld met Bert omdat Connor en ik de vrijdag niet aanwezig kunnen zijn. Dit was geen probleem dus hebben we ons in een lokaal gevestigd en zijn we gaan presenteren. We hadden een poster gemaakt en hebben als het ware een soort marktpresentatie gegeven waarbij alle aspecten van de hovercraft aan bod kwam.

Bouw prototype

In de materialisatiefase hebben we de onderdelen voor het bouwen weer verdeeld. Connor en ik zouden werken aan het ballenkanon en Juliën en Roel zouden gaan werken aan het thrust en lift systeem. Daarna zouden we kijken wie er het eerste klaar is om verder te gaan aan de bodemplaat.

Tijdens de eerste week van het bouwen hebben Connor en ik vooral de houder gemaakt waarin de buis van het ballenkanon rust. Deze bestaat uit meerdere constructies die we in ons prototype van staal hebben gemaakt omdat dit makkelijker te bewerken is maar in het productiemodel zou dit allemaal van aluminium gemaakt worden. Het staal moest namelijk gebogen, geschuurd, geslepen en gelast worden. Nadat we de onderdelen voor het onderstel af hadden zijn we naar de praxis gegaan om een buis met een diameter van 50mm en een hoekstuk. In de buis hebben we een gleuf gemaakt met een dremel zodat het molentje van het ballenkanon hier in past om de ballen tegen te houden en door te geven. Het molentje hebben we met een figuurzaag uitgezaagd en is gemaakt van PMMA.
Nadat alles in mekaar zat en we er een golfbal door wouden doen werkte we dat dit niet meer ging. Dit kwam omdat de buis van PVC vervormd was tijdens het lassen van de omhulsel om de buis. Dit hebben we opgelost door de buis uit te schuren met behulp van een dremel.

Nadat het ballenkanon klaar was merkte we dat wij eerder klaar waren dan Juliën en Roel dus zijn Connor en ik alvast begonnen met het maken van de bodemplaat en de spacers. De gaten om de schroeven in de bodemplaat te doen konden we maken door behulp van een soldeerbout. De spacers hadden we gebogen en gevijld en konden er toen opgeschroefd worden. Daarna hebben we de rok gemaakt van plasticzakken en tape.

Specificaties onderdelen.

Ook hebben we een lijst gemaakt waarin de specificaties van elk onderdeel beschreven wordt. Onder specificaties vallen vooral het materiaal en de productietechniek. Hieronder is een lijst te zien met alle onderdelen van het ballenkanon plus de specificaties:

fabricage tekeningen.

In de materialisatiefase moesten we beginnen met het maken van samenstellingstekeningen en fabricagetekeningen. Zelf heb ik voor de fabricagetekeningen 3 onderdelen uit het ballenkanon gepakt. Hierbij heb ik de maten erbij gezet, daarna de passingen bij de gaten en staven erbij gezet. De ruwheid bepaald en nog heb alle dingen uit het boek producttekenen en documenteren gehaald. De drie onderdelen waar ik een tekening voor gemaakt heb zijn:

  1. Houder voor het ballenkanon.
  2. Molen voor het ballenkanon.
  3. Standaard voor het ballenkanon.
Hieronder zijn de tekeningen te zien: